Utforska Englands kustlinje med färja – 10 pittoreska platser att besöka

Storbritannien är känt för sin rika historia, grönskande landskap och naturligtvis den imponerande kustlinjen. Inget besök till detta regniga kungarike är fullständigt utan att ha utforskat dess fantastiska kuststäder och klippor. För de äventyrslystna är att resa med färja längs Englands kust ett utmärkt sätt att se landet från ett unikt perspektiv. Låt oss dyka in i några av de mest pittoreska platserna du inte får missa när du utforskar Englands kustlinje.

Navigera till historisk Cornish Riviera

Cornwall, i södra England, är känd för sina dramatiska klippor, gyllene stränder och kristallklart vatten. Denna region har länge varit en favorit bland poeter och konstnärer, och det är lätt att förstå varför. Kuststaden St Ives är berömd för sitt ljus och sin charm, och här kan du promenera längs kullerstensgator och upptäcka lokala boutiquer. Missa inte att besöka det idylliska fiskeläget Mousehole, som uttalas ’mowzle’, som är en perfekt bild av den corniska kustens skönhet.

Vittringade klippor vid Dover

De vitkalkade klipporna vid Dover är ett av Englands mest igenkänliga landmärken och erbjuder ett oförglömligt välkomnande för de som närmar sig med färja från kontinenten. Klipporna består av krita och erbjuder spektakulära vyer över Engelska Kanalen. Du kan även utforska Dover Castle, ett historiskt fort med utsikt över havet som har varit av största vikt genom Englands historia.

Det mytiska landskapet i Jurassic Coast

Jurassic Coast sträcker sig över 95 miles från East Devon till Dorset och är Englands enda naturliga världsarv. Kustlinjen är känd för sina geologiska under, inklusive de berömda Durdle Door och Lulworth Cove. Ett besök här ger inte bara storslagna vyer utan också en chans att upptäcka fossiler, vilket gör det till en spännande utflykt för både geologer och äventyrslystna familjer.

Romantiska ruiner och viktorianska badorter

Whitby i Yorkshire är känt för sina gotiska ruiner av Whitby Abbey som inspirerade Bram Stoker till romanen ’Dracula’. Staden har en rik maritim historia och är även hem till de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i regionen. En annan juvel är den viktorianska badorten Scarborough som bjuder på sandstränder, historiska spa och gröna trädgårdar – en känsla av svunna tider.

Upplev det maritima livet i Portsmouth

Portsmouth har en lång och stolt maritim historia och är hem till många historiska fartyg, inklusive det berömda HMS Victory. Njut av en promenad runt den dynamiska hamnen eller besök det interaktiva marina museet för att lära dig mer om stadens koppling till havet. Ett besök till Spinnaker Tower erbjuder också en fantastisk utsikt över staden och kustlinjen.

Den förtrollande Scillyöarna

Ligger strax utanför Cornwalls sydvästra kust, och Scillyöarna är en undangömd skatt. Dessa öar erbjuder ett mildare klimat och ett lugnt alternativ till England fastlandet. Med sin overkliga skönhet och rika vilda djurliv, är en resa hit nästan som att kliva in i en annan värld.

Utflykt till Brighton och dess legendariska piren

Brighton är en ikonisk badort som är känd för sin Bohemiska atmosfär och kulturella mångfald. Staden är utrustad med ett pier som är fullt av liv och aktiviteter. Oavsett om du slappnar av på de kända småstenstränderna eller utforskar de livliga konstgallerierna och butikerna, erbjuder Brighton en perfekt blandning av nöje och avkoppling.

Isle of Wight’s lugna reträtt

Isle of Wight är ett populärt semestermål som ligger bara en kort färjetur från fastlandet. Ön är hem till Alum Bay med dess mångfärgade sandklippor och det historiska Needles-landmärket.

Havets poesi i Northumberland

Northumberlandkusten är kantad av orörda stränder, robusta slott och charmiga kustsamhällen. Besök den pittoreska byn Alnmouth eller utforska det majestätiska Bamburgh Castle som står mäktigt på en klippa med vidsträckt utsikt över Nordatlanten.

En liten bit av medelhavscharm i Lynton och Lynmouth

I södra England hittar du den unika kombinationen av Lynton och Lynmouth där gröna kullar rullar rakt ner till havet. Denna område är särskilt förtrollande tack vare dess cliffside spårväg som förbinder de två byarna.

Att utforska Englands kustlinje med färja är ett fantastiskt äventyr som bjuder på en blandning av natur, historia och kultur. Oavsett om du är intresserad av geologiska under, maritim historia eller bara vill njuta av några av de vackraste vyer som landet har att erbjuda så finns det något för alla längs denna mångsidiga kust. Packa dina väskor och ge dig av på en resa du sent kommer att glömma!