Kategorier
Uncategorized

Sluta röka genom ånga? Är det en effektiv metod?

Återigen upphettas den vapande kontroversen. Världshälsoorganisationen, eller WHO, har precis utfärdat ett uttalande som förnekar vapes effektivitet för att hjälpa människor att sluta röka. Men detta är minst sagt ett kontroversiellt uttalande. Bevis från Storbritannien fortsätter att stödja dess effektivitet för att hjälpa dem att sluta. Och det är verkligen inte det enda beviset som stöder detta påstående.

Nyligen publicerade data från Storbritanniens tobaksbekämpningsförespråkare har visat att nästan två tredjedelar av vapers (eller 64,6%) är före detta rökare. Detta antal ökar för varje år. Detta innebär cirka 2,4 miljoner ex-rökare. Andelen vapande vuxna som aldrig har rökt ligger kvar på låga 4,9%, eller cirka 200 000 vuxna.

sluta röka

Enligt Action on Smoking and Health kommer det att finnas 3,6 miljoner vapers i Storbritannien år 2021; 7,1% av den totala befolkningen. Detta stöder till synes påståendet att vaping är ett effektivt verktyg för dem som vill sluta röka. Enligt undersökningen är 36% av nuvarande användare av e-cigaretter ex-rökare och 20% använder den för att sluta röka.

Storbritanniens årliga befolkningsundersökning visar att rökning har minskat i England bland 18-åringar. 19,8% av de vuxna som rökte 2011 sjönk till 13,9% 2019. Detta är en minskning från 7,7miljon rökare 2011 och 5,7 miljoner rökare 2019.

Är vaping ett bra alternativ om du vill sluta röka?

Det betyder dock inte mycket att sluta röka om du bara har bytt till något lika farligt. Så hur farligt är vaping? Public Health England (PHE) har släppt rapporter om ämnet i åratal. De har funnit att vaping är 95% säkrare än traditionella cigaretter. De fann också att vaping hjälpte 20 000 människor att sluta röka på ett enda år. PHE hävdar att e-cigaretter har blivit den mest populära metoden för att sluta röka i Storbritannien.

År 2020 använde 27,2% en vaping-enhet i en avbruten ansträngning under de senaste 12 månaderna. Endast 15,5% använde nikotinersättningsterapi (NRT).

Vissa människor väcker oro över att e-cigaretter används som en inkörsport för rökning bland unga. PHE säger att detta inte stöds av bevis från deras studier i Storbritannien. Storbritannien har mindre än 1% av sina ungdomar som aldrig har rökt.

En randomiserad kontrollerad studie visade också att vaping var nästan dubbelt så effektivt än NRT för att hjälpa rökare att sluta röka. Detta kommer från en engelsk slutrökningstjänst. Dessutom har en systematisk granskning avslöjat att det finns måttlig säkerhet att vaping med nikotin ökar sluta. Högre än vapes utan nikotin, liksom NRT.

En undersökning gjord av Malaysian Vape Industry Advocacy, (MVIA), visade att 88% malaysiska vapers har slutat röka cigaretter med hjälp av vape.

Enligt samma undersökning har 79% av dem som tappar men också röker traditionella cigaretter minskat sina rökvanor sedan de började dampa.

Det är klart att vaping har en betydande roll för att hjälpa rökare att sluta röka för gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *