Kategorier
Uncategorized

Späckhuggare orsakar småbåtförbud utanför Spaniens kust

Spanien har instruerat småbåtar att undvika en sträcka av sin södra kust efter rapporter om över 50 möten med några stökiga späckhuggare. Myndigheter måste bogsera båtar till land i upp till 25 av dessa fall. Spanien har infört ett två veckors förbud för fartyg som är 15 meter eller mindre från att segla nära kusten mellan Cape Trafalgar och Barbate, en liten kuststad.

Späckhuggare

Det här är inte första gången som Spaniens ministerium har tagit sig an en rad ovanliga späckhuggare möten. Ett förbud från förra året gällde ett område flera hundra mil norrut. Ministeriet uppgav att beslutet togs efter att späckhuggare var inblandade i flera incidenter utanför Galiciens kust; varav majoriteten involverade segelbåtar. Det exakta antalet berörda båtar släpptes inte av myndigheterna. Dessa möten har forskare förbryllat.

Ministeriet sade i ett uttalande att de har riktat den senaste ordern för att förhindra ytterligare incidenter med späckhuggare. Det har förekommit 56 späckhuggare interaktioner med små segelbåtar sedan den 27 mars. Ibland har dessa uppmanare orsakat roderfel.

Efter tre späckhuggare möten i området inom fem minuter utfärdade ministeriet order om att ge området en bredare kaj. Enligt Spaniens sjöräddningsbyrå fick två av fartygen skada på deras roder. De var tvungna att bogseras till hamnen.

I juli och augusti förra året började rapporter uppstå om möten mellan mycket intelligenta valar och sjömän längs Portugals och Spaniens kuster.

Orsakerna till incidenterna med späckhuggare är fortfarande oklara

Forskare har inte kunnat förklara det ovanliga beteendet, vissa beskriver det som ”väldigt konstigt”. Ezequiel Andreu, en valforskare, förklarade i januari förra året hur märkliga dessa händelser är. Han fortsatte med att säga att han inte tror att det var attacker. Vid beskrivningen av mötena var forskare försiktiga eftersom redovisningarna inte hade kommit från professionella forskare.

När späckhuggarna lever vid en större sjöfartsväg upplever de ofta stor stress. Många forskare har talat om de onaturliga förhållanden som de hotade djuren lever i. Befolkningen har minskat till 50 personer av matbrist, föroreningar och skador.

En marinbiolog spekulerade i att mötena började när sjötrafiken ökade. Detta följde på minskningen av buller under ett par månader på grund av pandemin och att späckhuggare hade börjat bebor dessa nu tystare områden. De spekulerade i att späckhuggarna kunde uttrycka ilska när fiske, valskådning och snabba färjor återvände till vattnet.

Andra tror att ett antal bråkiga späckhuggare som spelar lite för grova har orsakat mötena. ”Vi är inte deras naturliga byte”, sa Bruno Diaz, biolog vid det lokala Bottlenose Dolphin Research Institute, till Associated Press förra året. ”De har kul – och kanske har dessa späckhuggare roligt och orsakar skada.”

En arbetsgrupp av portugisiska och spanska experter rapporterade att de hittade tre späckhuggare involverade i 61% av incidenterna. De spekulerar i att det ovanliga beteendet kan relateras till aversiva incidenter mellan späckhuggare och båtar. Även om de uppgav att det inte finns några bevis som stöder eller motsätter sig detta påstående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *